Variatie in beloningen

Als clicker trainer ben je altijd op zoek naar manieren om je hond, paard, kat of ander dier te belonen. Hoe meer variatie hoe beter, want als je kunt afwisselen zal de motivatie van je dier alleen maar toenemen. Hou wel altijd in je achterhoofd dat een beloning iets is wat je dier leuk vindt, en niet wat wij vinden dat hij leuk moet vinden. De woorden braaf of goed zo zijn bijvoorbeeld voor een paard niet zo belonend als we zouden willen, maar voor een stukje wortel lopen de meeste paarden wel warm.

Hier een paar ideeën om eens uit te proberen:

  • Als je clickertraint met je paard loont het de moeite om eens op zoek te gaan naar zijn favoriete kriebelplekje, kriebelen werkt ook rustgevend en kan helpen als je bezig bent met het trainen van iets wat je paard een beetje eng vindt.
  • Zorg dat je verschillende soorten voer hebt zodat je dat af kunt wisselen.
  • Bij veel paarden is even grazen ook een welkome beloning, en het kost niks ;).
  • Als je dier al bekend is met clickertrainen kun je een favoriete oefening gebruiken als beloning, na de oefening volgt dan de klik en de (meestal) voer beloning. Ik ben met mijn paard Myrtle best lang bezig geweest om de vrijheidsdressuur oefening “berggeit” aan te leren. Het paard zet hierbij de voor en achterbenen dichter bij elkaar. Toen het lukte was ik erg blij en heb haar vaak en rijkelijk beloond. Het resultaat was dat ze de berggeit spontaan aan ging bieden om bijvoorbeeld mijn aandacht te trekken. Als ik in de paddock train loopt ze soms weg om gras te eten bij de rand als ze de training niet leuk genoeg vindt. Maar voor een berggeit stopt ze altijd met grazen. Daardoor weet ik dat ze de oefening leuk vindt en gebruik ik hem als beloning. Ik koppel dan bv naast me stappen, een drafje, terug naar stap en dan berggeit achter elkaar en geef dan een voerbeloning.
  • Voor veel katten en honden is spelen ook een welkome beloning, bijvoorbeeld met een hengeltje voor de kat of met een bal voor de hond.

Of het dier iets belonend vindt hangt ook af van de omstandigheden, als het dier lekker actief bezig is heeft hij op dat moment misschien minder interesse in een kriebel dan als hij stilstaat. Als hij erg angstig is kan hij misschien zelfs geen interesse meer hebben in eten, maar dan is de oefening waarschijnlijk te moeilijk en heb je een te grote stap gezet in de training.

Probeer een van de bovenstaande tips eens uit en kijk wat er werkt voor jouw dier.